Type Here to Get Search Results !

PISA Araştırma Analizi

PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı - Programme for International Student Assessment), dünya genelinde 15 yaşındaki öğrencilerin matematik, fen, okuma becerilerini ölçen ve 21. Yüzyıl yetkinliklerine göre ülkelerin eğitim sistemlerini kıyaslamalarına olanak tanıyan önemli bir değerlendirme.


PISA, OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) tarafından her üç yılda bir gerçekleştiriliyor. Sonuncusu 2022’de yapıldı. Yenisi 2025’te yapılacak. Dünya genelinde ülkelerin öğrencilerinin bilgi ve becerilere ne kadar sahip olduklarını ölçüyor.

Video @turkiyeakademi.com.tr tarafından yayınlanmış. Konuşan kişi OECD PISA Direktörü Andreas Schleicher.

Şahıs ve sonuçlar diyor ki;

- İnsanlar bilgiyi Google'dan da (şimdi yapay zekadan da) öğrenebiliyor. Artık başarı için önemli olan o bilgilerle ne yapılabildiği.

- Türk öğrenciler çok ezberliyor. O yüzden karşılaştırma, eleştirme ve analiz etmekte epey zorlanıyor. Olguyu görüşten ayırt edemiyor.

- Okullar matematik, fen, sosyal ve genel olarak bilgi öğretmekten fazlasını yapmalı çünkü artık 21. Yy dayız!

Genel :

- Türkiye OECD ortalamasının gerisinde ve bir türlü yukarı çıkamıyor. Müfredat beceri, yetkinlik gelişimi odaklı değil

- Türkiye'deki yoksul öğrencilerin matematik puanları, yeterli beslenemediklerinde düşüyor, başarısızlık riski artıyor.

Türk öğrencilerin özelikle ve epey geri kaldığı 8 yetkinlik:

1- Eleştirel Düşünme 2- Yaratıcılık 3- Araştırma ve sorgulama 4- Öz yönetim, disiplin, inisiyatif ve süreklilik 5- Bilgi kullanımı 6- Karmaşık problemleri anlama ve çözme 7- İletişim, ifade etme becerisi 8- Derinlemesine Düşünme (Karmaşık konuları analiz etme ve anlamlandırma becerisi)

Yorumum: Ülke Stratejimiz GELECEKÇİ EĞİTİM olmalı!

Video kaynağı: @Turkiyeakademi.com.tr hashtageğitim hashtageducation hashtagPISAresults hashtagPISA hashtagOECD hashtagTurkiye






Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.